Bliny na zakwasie

Bliny ciąg dalszy. Tym razem wersja na zakwasie żytnim. O takowych blinach usłyszałam parę lat temu, miałam okazję ich spróbować i były pyszne. Jedna różnica, zamiast wody, ewentualnego mleka roślinnego, ciasto było przyrządzane na maślance, a sos stanowiła kwaśna śmietana z boczkiem. No było to coś niesamowitego.

Moja wersja nie obejmuje maślanki, ani śmietany, za to zakwas żytni jak najbardziej prawdziwy, szykowany od trzech dni. Bliny na zakwasie są dość wytrawne, pasuje do nich wszystko co słone i kwaśne, choć na upartego na słodko też się da. Ja postawiłam na buraczki pieczone, gravlaxa, kiełki i było pysznie.

Bliny na zakwasie
Bliny na zakwasie
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
  • 200 ml zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki gryczanej
  • jedno jajko
  • około 200 ml wody
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki zmiksuj, dodając tyle wody, aby ciasto było nieco gęstsze niż klasyczne naleśnikowe.
  2. Smaż na patelni na maśle, albo na sucho. Duże, albo małe, jak lubisz.
  3. Podawaj z czym chcesz :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć + 8 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>