Bliny gryczane

Jak Rosja to bliny :). Tym razem drożdżowe bliny z mąki gryczanej, czyli klasyk w klasyku. Idealne na śniadanie. Pasują na słodko jak i wytrawnie. Prezentuję wersję słodką, bo w planach mam jeszcze jedne bliny, ale o tym wkrótce.

Co tutaj się rozpływać, bliny to bliny. Lekko spuchnięty naleśnik, ale na mące gryczanej. Oryginalnie przepis łączy pszenną i gryczaną mąkę, no ale postanowiłam zaszaleć, łoch, ale zaszalałam, dałam tylko mąkę gryczaną. Siostra się powinna ucieszyć, bo pszennej nie może, a gryczaną jak najbardziej.

Rosja, podobnie jak inne słowiańskie krainy, śmietaną płynie. Kwaśna, pyszna, no ale co zrobić jak nie można. Można zastąpić, ale to nie to samo. Choć keczup też robi robotę ;).

Na zdjęciu, pięknie uchwycony moment chlustu sosu.

Bliny gryczane

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina (ciasto rośnie i smażenie trwa)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłej wody (można i mleka sojowego lub zwykłego)
  • 350 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • masło klarowane do smażenia, a ja jak zwykle na suchej patelni

Przygotowanie
  1. Z drożdży, 100 ml wody (mleka), łyżeczki mąki i cukru zrób zaczyn i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj wodę, masło, sól i wymieszaj mikserem.
  3. Dodaj zaczyn i mąkę, całość zmiksuj.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Rozgrzej patelnię z masłem lub bez.
  6. Nakładaj ciasto dużą łyżką i smaż z obu stron.
  7. Wiadomo, najlepiej smakują ze śmietaną :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 4 = trzy

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>