Belgijskie trufle

Problem ze słodyczami leży w ich składzie. Pierwsze z brzegu ciastka czy czekoladki zawierają: pełne mleko w proszku, całkowicie odtłuszczone mleko w proszku, laktozę, czy serwatkę w proszku, nie mówiąc o tłuszczach utwardzanych i lecytynie. To wszystko sprawia, że jeść tego nie mogę.

No ale mamy tydzień belgijski, a o ich czekoladzie słyszał każdy. O belgijskim piwie pewnie też, dlatego nadszedł czas na trufle z piwem :).

trufle-z-piwem tag

Składniki
  • 250 g czekolady gorzkiej (70% minimum, a 90% najlepiej)
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 150 g cukru pudru
  • 6 łyżek ciemnego piwa
  • 125 g mielonych migdałów
  • 50 g całych migdałów
  • kakao i posiekane płatki migdałowe do obtoczenia

Przygotowanie
  1. Rozpuść czekoladę i masło w rondlu. Gdy się połączą mieszając dodaj piwo, cukier i mielone migdały. Połącz w gładką masę.
  2. Odstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Masa powinna być ścięta i plastyczna.
  3. Po tym czasie formuj z masy kulki, do środka wsadź migdał i otocz kulkę w posiekanych płatkach migdałowych lub kakao.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ dwa = 7

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>