Problem ze słodyczami leży w ich składzie. Pierwsze z brzegu ciastka czy czekoladki zawierają: pełne mleko w proszku, całkowicie odtłuszczone mleko w proszku, laktozę, czy serwatkę w proszku, nie mówiąc o tłuszczach utwardzanych i lecytynie. To wszystko sprawia, że jeść tego nie mogę.
No ale mamy tydzień belgijski, a o ich czekoladzie słyszał każdy. O belgijskim piwie pewnie też, dlatego nadszedł czas na trufle z piwem :).
Składniki
- 250 g czekolady gorzkiej (70% minimum, a 90% najlepiej)
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 150 g cukru pudru
- 6 łyżek ciemnego piwa
- 125 g mielonych migdałów
- 50 g całych migdałów
- kakao i posiekane płatki migdałowe do obtoczenia
Przygotowanie
- Rozpuść czekoladę i masło w rondlu. Gdy się połączą mieszając dodaj piwo, cukier i mielone migdały. Połącz w gładką masę.
- Odstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Masa powinna być ścięta i plastyczna.
- Po tym czasie formuj z masy kulki, do środka wsadź migdał i otocz kulkę w posiekanych płatkach migdałowych lub kakao.