Barszcz ukraiński

Czas na odrobinę warzyw i zdrowia. Po raz kolejny nazwa słusznie sugeruje pochodzenie dania, barszcz ukraiński przybył do nas z Ukrainy :). Co prawda klasyczny barszcz ukraiński, różni się od tego, co każdy z nas jadł w domu czy na stołówce. Podstawowa różnica – brak fasoli, tylko pyrki, kapusta, włoszczyzna i mięsko.

Uwielbiam barszcz ukraiński, jak każdą zupę zresztą. Co prawda tzw. farfocle zjadam od niedawna, wcześniej wypijałam tylko płyn :). Bez śmietany, którą Ukraińcy dodają na sam koniec, w postaci kleksa na środku talerza, jest to nawet lekki obiad. Miła odmiana :).

Samo przygotowanie barszczu ukraińskiego zajmuje chwilę i jest banalnie proste, dlatego każdy sobie z nim poradzi. Barszcz świetnie smakuje z białym chlebem. Smaczniastego :).

barszcz-ukraiński2-TAG

Składniki
  • litr bulionu (ja użyłam wołowego)
  • mięso z bulionu
  • 2 buraki
  • ¼ kapusty białej
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka cała
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka soku z cytryny lub octu
  • ząbek czosnku
  • masło do smażenia
  • liść laurowy
  • pieprz i sól

Przygotowanie
  1. Przygotuj bulion.
  2. Obierz buraki, zawiń je w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (1h – 200°C).
  3. Podsmaż na maśle posiekaną cebulę i czosnek.
  4. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj jak lubisz.
  5. Marchewkę i pietruszkę potnij w talarki.
  6. Upieczone buraczki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  7. Do przecedzonego bulionu dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, liść laurowy, marchewkę i pietruszkę i ziemniaki.
  8. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj 5 minut.
  9. Po tym czasie dodaj koncentrat, buraczki i sok z cytryny lub ocet.
  10. Dodaj mięso z bulionu.
  11. Trzymaj na małym ogniu i staraj się już nie gotować – gotowanie zmieni kolor barszczu na buro pomarańczowy.
  12. Po godzinie dopraw solą i pieprzem i podawaj z posiekaną pietruszką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 × siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>