Banica ze szpinakiem

Gdy przypominam sobie bułgarskie obiady u znajomych, pierwsze co mi przychodzi na myśl to pikantny, lekko słony twaróg, zazwyczaj nadziany w coś. Niestety to już nie te czasy i o twarogu mogę zapomnieć, ale piękne wspomnienie pozostaje. Może to nie do końca normalne, że marzę o jedzeniu, tak często o nim myślę i piszę, no ale każdy ma swoje odchylenia.

Taki wstęp o twarogu, ale co z tego? Otóż jest sobie taki bułgarski wynalazek banica. Taki ślimaczek z ciasta nadziany właśnie owym twarogiem. Na szczęście Bułgarzy dopuszczają różne wariacje na temat banicy i nadziewają ją warzywami, np. szpinakiem. Idąc tym tropem przygotowałam ową szpinakową banicę. Ciasto oryginalnie proste – mąka, żółtko, sól i woda. A nadzienie jak kto lubi. Na pewno sporo przypraw, czosnek, szalotka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, ostra papryka i czubrica. Czubrica to tradycyjna przyprawa bułgarska, pozyskiwana z cząbru górskiego, soli i domieszki okolicznych przypraw, np. czosnku, papryki, kozieradki, tymianku, czy rozmarynu. Jeżeli nie znajdziecie cząbru górskiego, użyjcie naszego cząbru ogrodowego, to taki daleki kuzyn.

banica-2-TAG

Składniki
Ciasto:
  • 400 g mąki białej, pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
Farsz:
  • 500 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 białka
  • kilka suszonych pomidorów
  • łyżka czubricy (lub mieszanka soli, papryki, kozieradki, tymianku, rozmarynu i cząbru)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Do przesianej mąki dodaj sól, żółtka i wodę. Zagnieć ciasto, aż będzie zwarte i miękkie.
  2. Dodaj dwie łyżki oleju i zagnieć ponownie.
  3. Zawiń ciasto w folię i odłóż na godzinę.
Farsz:
  1. Podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek.
  2. Dodaj posiekane pomidory i całość podsmaż.
  3. Dodaj umyty i posiekany szpinak.
  4. Dopraw.
  5. Pod koniec, gdy masa będzie w miarę sucha, dodaj białka i energicznie wymieszaj całość.
  6. Masa nie może być zbyt wilgotna, ponieważ zamoczy ciasto.
Wykonanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2. Podziel ciasto na 3 części.
  3. Każdą część szykuj osobno w ten sam sposób.
  4. Rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na podłużny prostokąt (ewentualnie podsypując mąką).
  5. Posmaruj płat roztopionym masłem.
  6. Obróć na drugą stronę i również posmaruj.
  7. Wyłóż ⅓ farszu na cały płat, zostawiając 3 cm dłuższego boku (do sklejenia).
  8. Roluj ciasto po dłuższym boku.
  9. Zwiń ciasto w ślimaka i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Postępuj podobnie z pozostałymi częściami ciasta i farszu, doklejając kolejne rulony do ślimaka, tak aby rósł w siłę ;).
  11. Na koniec posmaruj ślimaka resztką masła i piecz 35 minut.
  12. Każdy płat posmaruj

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden × = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>