Gdy przypominam sobie bułgarskie obiady u znajomych, pierwsze co mi przychodzi na myśl to pikantny, lekko słony twaróg, zazwyczaj nadziany w coś. Niestety to już nie te czasy i o twarogu mogę zapomnieć, ale piękne wspomnienie pozostaje. Może to nie do końca normalne, że marzę o jedzeniu, tak często o nim myślę i piszę, no ale każdy ma swoje odchylenia.
Taki wstęp o twarogu, ale co z tego? Otóż jest sobie taki bułgarski wynalazek banica. Taki ślimaczek z ciasta nadziany właśnie owym twarogiem. Na szczęście Bułgarzy dopuszczają różne wariacje na temat banicy i nadziewają ją warzywami, np. szpinakiem. Idąc tym tropem przygotowałam ową szpinakową banicę. Ciasto oryginalnie proste – mąka, żółtko, sól i woda. A nadzienie jak kto lubi. Na pewno sporo przypraw, czosnek, szalotka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, ostra papryka i czubrica. Czubrica to tradycyjna przyprawa bułgarska, pozyskiwana z cząbru górskiego, soli i domieszki okolicznych przypraw, np. czosnku, papryki, kozieradki, tymianku, czy rozmarynu. Jeżeli nie znajdziecie cząbru górskiego, użyjcie naszego cząbru ogrodowego, to taki daleki kuzyn.
- 400 g mąki białej, pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 500 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 białka
- kilka suszonych pomidorów
- łyżka czubricy (lub mieszanka soli, papryki, kozieradki, tymianku, rozmarynu i cząbru)
- sól i pieprz do smaku
- Do przesianej mąki dodaj sól, żółtka i wodę. Zagnieć ciasto, aż będzie zwarte i miękkie.
- Dodaj dwie łyżki oleju i zagnieć ponownie.
- Zawiń ciasto w folię i odłóż na godzinę.
- Podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek.
- Dodaj posiekane pomidory i całość podsmaż.
- Dodaj umyty i posiekany szpinak.
- Dopraw.
- Pod koniec, gdy masa będzie w miarę sucha, dodaj białka i energicznie wymieszaj całość.
- Masa nie może być zbyt wilgotna, ponieważ zamoczy ciasto.
- Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Podziel ciasto na 3 części.
- Każdą część szykuj osobno w ten sam sposób.
- Rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na podłużny prostokąt (ewentualnie podsypując mąką).
- Posmaruj płat roztopionym masłem.
- Obróć na drugą stronę i również posmaruj.
- Wyłóż ⅓ farszu na cały płat, zostawiając 3 cm dłuższego boku (do sklejenia).
- Roluj ciasto po dłuższym boku.
- Zwiń ciasto w ślimaka i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Postępuj podobnie z pozostałymi częściami ciasta i farszu, doklejając kolejne rulony do ślimaka, tak aby rósł w siłę ;).
- Na koniec posmaruj ślimaka resztką masła i piecz 35 minut.
- Każdy płat posmaruj