Jak co tydzień musi być ciasteczko. Ale nie byle jakie ciasteczko. Najlepsze w swoim rodzaju, pełne masła, cukru, orzechów i najlepszego ciasta filo. Bakława, ciasto ciast, zabójcza słodycz :). Już nie wspomnę o radości, jaka ogarnęła Adama na samą zapowiedź, że takowy deser będzie szykowany. Maślane oczy i bezgraniczna miłość ;).
Wstyd się przyznać, ale filo w wersji surowej odkryłam dopiero niedawno, wcześniej widywałam je tylko jako element właśnie bakławy. A filo to coś niesamowitego. Można używać go do każdego rodzaju dań czy smaków. Cienkie, delikatne, idealne ciasto. Przy okazji kuchni greckiej lub tureckiej, pokuszę się o przygotowanie go samodzielnie, a tym czasem posłużę się sklepowym.
Wracając do bakławy. Chyba każdy zna to ciasteczko. Ciasto filo, przekładane różnego rodzaju orzechami. Spotkałam wersje z orzechami włoskimi, laskowymi, pistacjami, migdałowe, a nawet i kokosowe. Do tego cynamon, cukier i masło. Pycha.
- 300 g ciasta filo (opakowanie)
- 250 g orzechów włoskich, zmielonych (niekoniecznie super drobno)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 150 g klarowanego masła, roztopionego
- pistacje drobno posiekane
- 1 szklanki cukru
- 120 ml wody
- W garczku umieść cukier i wodę.
- Zagotuj i mieszaj, aż całość się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Ja użyłam wąskiej formy, więc płaty filo przecięłam na 3 części, otrzymując 21 płatów. Dostosuj ilość płatów i ich rozmiar do formy, w której będziesz szykował bakławę, ewentualnie podwajając ilość składników.
- Wysmaruj blaszkę roztopionym masłem za pomocą pędzla.
- Układaj pojedyncze płaty ciasta, smarując każdy masłem.
- Tak ułóż 7 warstw.
- Wysyp teraz połowę orzechów, wymieszanych z cukrem i cynamonem.
- Ułóż kolejne 4 płaty ciasta (smarując każdy masłem).
- Wysyp pozostałe orzechy z cukrem i cynamonem.
- Ułóż pozostałe płaty ciasta, również każdy smarując masłem.
- Na koniec pokrój ciasto w dowolne kształty. Po upieczeniu będzie to bardzo trudne.
- Wstaw bakławę do nagrzanego do 140ºC piekarnika i piecz około 2 godzin.
- Po wyjęciu z piekarnika, polej ciasto przygotowanym syropem i posyp pistacjami.