Bakława (Baklava)

Jak co tydzień musi być ciasteczko. Ale nie byle jakie ciasteczko. Najlepsze w swoim rodzaju, pełne masła, cukru, orzechów i najlepszego ciasta filo. Bakława, ciasto ciast, zabójcza słodycz :). Już nie wspomnę o radości, jaka ogarnęła Adama na samą zapowiedź, że takowy deser będzie szykowany. Maślane oczy i bezgraniczna miłość ;).

Wstyd się przyznać, ale filo w wersji surowej odkryłam dopiero niedawno, wcześniej widywałam je tylko jako element właśnie bakławy. A filo to coś niesamowitego. Można używać go do każdego rodzaju dań czy smaków. Cienkie, delikatne, idealne ciasto. Przy okazji kuchni greckiej lub tureckiej, pokuszę się o przygotowanie go samodzielnie, a tym czasem posłużę się sklepowym.

Wracając do bakławy. Chyba każdy zna to ciasteczko. Ciasto filo, przekładane różnego rodzaju orzechami. Spotkałam wersje z orzechami włoskimi, laskowymi, pistacjami, migdałowe, a nawet i kokosowe. Do tego cynamon, cukier i masło. Pycha.

Bakława

Bakława

Składniki
Ciasto:
  • 300 g ciasta filo (opakowanie)
  • 250 g orzechów włoskich, zmielonych (niekoniecznie super drobno)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g klarowanego masła, roztopionego
  • pistacje drobno posiekane
Syrop:
  • 1 szklanki cukru
  • 120 ml wody

Przygotowanie
Przygotowanie syropu:
  1. W garczku umieść cukier i wodę.
  2. Zagotuj i mieszaj, aż całość się rozpuści.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Ciasto:
  1. Ja użyłam wąskiej formy, więc płaty filo przecięłam na 3 części, otrzymując 21 płatów. Dostosuj ilość płatów i ich rozmiar do formy, w której będziesz szykował bakławę, ewentualnie podwajając ilość składników.
  2. Wysmaruj blaszkę roztopionym masłem za pomocą pędzla.
  3. Układaj pojedyncze płaty ciasta, smarując każdy masłem.
  4. Tak ułóż 7 warstw.
  5. Wysyp teraz połowę orzechów, wymieszanych z cukrem i cynamonem.
  6. Ułóż kolejne 4 płaty ciasta (smarując każdy masłem).
  7. Wysyp pozostałe orzechy z cukrem i cynamonem.
  8. Ułóż pozostałe płaty ciasta, również każdy smarując masłem.
  9. Na koniec pokrój ciasto w dowolne kształty. Po upieczeniu będzie to bardzo trudne.
  10. Wstaw bakławę do nagrzanego do 140ºC piekarnika i piecz około 2 godzin.
  11. Po wyjęciu z piekarnika, polej ciasto przygotowanym syropem i posyp pistacjami.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 + = trzynaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>