Bajgle z wołowiną

Podczas pobytu w Anglii znajomi zabrali nas na bajgle, mówiąc, że koniecznie musimy ich spróbować. Mieli rację, były przepyszne. Bajgle kupowało się w piekarni, gdzie pani od razu przygotowywało bajgla na wypasie. My postawiliśmy na wołowinę, pikla i musztardę. Płakałam jedząc, dosłownie, bo musztarda była okrutnie ostra, ale nie zabijała smaku.

To nasza wersja angielskich bajgli z wołowiną, nie są identyczne, ale zdecydowanie spełniły swoją rolę :).

bajgle z wołowiną

Składniki
Czas przygotowania: 3 godziny
Bajgle (8 szt.):
  • 500 g mąki pszennej 550
  • 15 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • ziarna do posypania
Wołowina:
  • 0,5 kg rosbefu
  • ząbek czosnku
  • posiekana pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • pikle
  • musztarda

Przygotowanie
Wołowina:
  1. Dzień wcześniej natrzyj wołowinę posiekanym czosnkiem, oliwą i pietruszką i umieść w lodówce na noc.
  2. Następnego dnia posól i popieprz wołowinę i smaż ją na mocno rozgrzanej patelni. Około 5-8 minut z każdej strony.
  3. Odłóż ją na bok, aby odpoczęła.
Bajgle:
  1. Z drożdży, wody i cukru (+ łyżka mąki) przygotuj zaczyn i odstaw na 15 minut.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i zaczyn i całość zagnieć (około 5 minut).
  3. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta (około 1,5 godziny).
  4. Po tym czasie zagnieć ciasto raz jeszcze i podziel je na 8 części.
  5. Z każdej części uformuj wałek i sklej jego końce tworząc bajgla.
  6. Układaj bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj do wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem łyżki cukru.
  8. Obgotuj każdego bajgla około 2 minut z każdej strony, odcedź i ułóż z powrotem an blaszce.
  9. Podgotowane bajgle obsyp ziarnem.
  10. Piecz bajgle 12-15 minut w 180 °C.
Całość:
  1. Bajgla przekrój na pół, wysmaruj musztardą (byle ostrą), wypełnij plastrami ogórka konserwowego i wołowiny. Jedz póki ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 9 = pięćdziesiąt cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>