Podczas pobytu w Anglii znajomi zabrali nas na bajgle, mówiąc, że koniecznie musimy ich spróbować. Mieli rację, były przepyszne. Bajgle kupowało się w piekarni, gdzie pani od razu przygotowywało bajgla na wypasie. My postawiliśmy na wołowinę, pikla i musztardę. Płakałam jedząc, dosłownie, bo musztarda była okrutnie ostra, ale nie zabijała smaku.
To nasza wersja angielskich bajgli z wołowiną, nie są identyczne, ale zdecydowanie spełniły swoją rolę :).
Składniki
Czas przygotowania: 3 godziny
Bajgle (8 szt.):
- 500 g mąki pszennej 550
- 15 g drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody
- ziarna do posypania
Wołowina:
- 0,5 kg rosbefu
- ząbek czosnku
- posiekana pietruszka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- pikle
- musztarda
Przygotowanie
Wołowina:
- Dzień wcześniej natrzyj wołowinę posiekanym czosnkiem, oliwą i pietruszką i umieść w lodówce na noc.
- Następnego dnia posól i popieprz wołowinę i smaż ją na mocno rozgrzanej patelni. Około 5-8 minut z każdej strony.
- Odłóż ją na bok, aby odpoczęła.
Bajgle:
- Z drożdży, wody i cukru (+ łyżka mąki) przygotuj zaczyn i odstaw na 15 minut.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i zaczyn i całość zagnieć (około 5 minut).
- Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie zagnieć ciasto raz jeszcze i podziel je na 8 części.
- Z każdej części uformuj wałek i sklej jego końce tworząc bajgla.
- Układaj bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj do wyrośnięcia na około 30 minut. (Papier do pieczenia oprósz mąką, dzięki temu bajgle się nie przykleja i łatwo je ściągniesz po wyrośnięciu.)
- Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem łyżki cukru.
- Obgotuj każdego bajgla około 2 minut z każdej strony, odcedź i ułóż z powrotem an blaszce.
- Podgotowane bajgle obsyp ziarnem.
- Piecz bajgle 12-15 minut w 180 °C.
Całość:
- Bajgla przekrój na pół, wysmaruj musztardą (byle ostrą), wypełnij plastrami ogórka konserwowego i wołowiny. Jedz póki ciepłe.