Bagietkociabaty

Dwie sprawy. Domowe pieczywo to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Rzecz prosta i jasna. Natomiast druga sprawa jest już trudniejsza. Tak jak chleb pieczony w foremce, przybiera kształt foremki, tak z bułkami jest trudniej, a z bagietką najtrudniej. No nie zawsze taka bułeczka wygląda jak ze sklepu, a już w ogóle nie przypomina tego, co prezentują zdjęcia Moich Wypieków (tutaj podziw, duży :) ). Ale nie zmienia to faktu, że smak, konsystencja, tekstura, wilgotność i kruchość jest idealna. Dla niedowidzących idealne bagietki ;).

Może i dojdę kiedyś do wprawy, ale duża część przepisów tutaj prezentowanych, jest przeze mnie wypróbowywana, no jak nie pierwszy to trzeci raz w życiu. Za dużo do ugotowania, żeby nad jedną rzeczą pieścić się trylion razy. A jak czasem coś troszkę brzydsze wyjdzie, to i tak serce cieszy, bo własne :).

Dzisiaj prezentuję nowość, mutację, coś na kształt bagietki i ciabaty. Piekarz ze mnie taki jak i z Was, samouk, piekę bo lubię. Nie mam specjalistycznej wiedzy, tyle co przeczytam, no ale gotowanie to eksperymentowanie. Nie można wszystkiego od razu nazywać konkretnie. Miała być bagietka, a wyszła wilgotna podłużna buła, coś jak ciabatka, tylko przyrumieniona :).

bagietkaTAG

Składniki
  • 320 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka sojowego
  • 125 ml wody
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru
  • 10 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie
  1. W garczku podgrzej lekko mleko z masłem, tak aby się rozpuściło.
  2. Dodaj wodę, cukier, sól i drożdże. Całość wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  3. Mieszaj dodając mąki, na koniec zagniataj dłońmi.
  4. Ciasto będzie lepkie, półlejące. Odstaw je do podwojenia objętości.
  5. Gdy ciasto urośnie, podziel je na dwie części i uformuj dwie bagietki.
  6. Będzie to dość trudne, bo ciasto trochę się leje, ale da radę :). Odstaw bagietki na 20 minut.
  7. Nagrzej piec do 200ºC.
  8. Wstaw bagietki i piecz około 15-20 minut w lekko zaparowanym piekarniku, aż będą rumiane z zewnątrz.

 

2 myśli na temat “Bagietkociabaty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 8 = szesnaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>