Domowe przetwory czas zacząć. W tym roku padło w pierwszej kolejności na papryki. Pomysłów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo. Kremy, pasty, zapiekanki. My postawiliśmy na ajwar, czyli serbską pastę z pieczonej papryki i bakłażana, lekko pikantną za sprawą czosnku i chili. Nie jest to trudny przepis, w małej ilości przygotowanie ajwaru zajmuje chwilę, ale jak każde przetwory w ilości hurtowej, zajmują sporo czasu. Niby można tylko jeden słoik przygotować, z dwóch czy trzech papryk, ale po co, lepiej od razu z 5 kg :D.

Składniki
Czas przygotowania: 45 minut
- 6 papryk czerwonych
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka ostra
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Bakłażana pokrój na ćwiartki
- Warzywa umieść na blaszce do pieczenia i piecz je, aż skórka papryki zacznie się lekko przypalać.
- Obierz przestudzone warzywa ze skórek i umieść je w blenderze wraz z pozostałymi składnikami.
- Zmiksuj całość na gładką masę.
- Ajwar można zawekować i przetrzymywać w spiżarni do następnego lata.