Accras de morue, czyli kulki z dorsza

Tak sobie szukam i czytam i wpadłam na accras de morue. Czytam dalej. Accras de morue, czyli kulki ciasta z solonym dorszem, smażone na głębokim oleju, francuska specjalność kuchni karaibskiej. Szczególnie charakterystyczna dla Gwadelupy. No brzmi ciekawie. No to by się przepis przydał. No i tutaj klops, nic po Polsku nie znalazłam, po francusku a i owszem. Francuskiego nie znam, ale mamy słowniki i translatora. Tak więc prześledziłam kilka przepisów, w sumie wszystkie bardzo podobne i przystąpiłam do dzieła. Wyszła rzecz ciekawa. Chrupiące pączusie, a w środku delikatne, maziajowe nadzienie, nie surowe, ale półpłynne, idealne. Problem taki, że u nas dostać solonego dorsza jest ciężko, dlatego zastąpiłam go wersją wędzoną. Charakterystyczną cechą kuchni karaibskiej jest częsty dodatek owoców do mięs i ryb. Dlatego do pączusi idealnie pasuje sałatka z selera naciowego, mango i rodzynek, do tego ryż i jest świat. A jak kogoś przeraża smażenie w głębokim tłuszczu, to można na suchej patelni placki zrobić, też smakowe.

Accras de morue, czyli kulki z dorsza

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut dla ciasta
Kulki z dorsza:
  • jeden dorsz wędzony (około 400g)
  • 50 ml mleka sojowego
  • 40g drożdży
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 120 ml ciepłej wody
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • łyżka świeżego tymianku (albo łyżeczka suszonego)
  • 2 cebule
  • 4 żabki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Sałatka:
  • 5 łodyg selera
  • mango
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Kulki:
  1. Drożdże wymieszaj z mlekiem i łyżką mąki. Wymieszaj i poczekaj, aż trochę urośnie.
  2. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Zmieszaj suche składniki – mąkę, pietruszkę, tymianek, paprykę.
  4. Dodaj zaczyn drożdżowy, wodę i jajka. Całość wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki.
  5. Dodaj przestudzoną cebulę i czosnek.
  6. Obierz dorsza i lekko rozdrabniając go w palcach, dodaj do masy. Całość wymieszaj i odstaw na godzinę.
  7. Po godzinie rozgrzej olej i smaż. Nakładaj ciasto łyżką.
  8. Pączki powinny być złoto-brązowe i smażyć się około 4 minut. Jeżeli się palą, to zmniejsz ogień, a jak za długo smażą, to go podkręć.
Sałatka:
  1. Na grubych oczkach zetrzyj seler.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę mango i rodzynki.
  3. Dopraw odrobina soli i grubo zmielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden + 6 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>