Tak sobie szukam i czytam i wpadłam na accras de morue. Czytam dalej. Accras de morue, czyli kulki ciasta z solonym dorszem, smażone na głębokim oleju, francuska specjalność kuchni karaibskiej. Szczególnie charakterystyczna dla Gwadelupy. No brzmi ciekawie. No to by się przepis przydał. No i tutaj klops, nic po Polsku nie znalazłam, po francusku a i owszem. Francuskiego nie znam, ale mamy słowniki i translatora. Tak więc prześledziłam kilka przepisów, w sumie wszystkie bardzo podobne i przystąpiłam do dzieła. Wyszła rzecz ciekawa. Chrupiące pączusie, a w środku delikatne, maziajowe nadzienie, nie surowe, ale półpłynne, idealne. Problem taki, że u nas dostać solonego dorsza jest ciężko, dlatego zastąpiłam go wersją wędzoną. Charakterystyczną cechą kuchni karaibskiej jest częsty dodatek owoców do mięs i ryb. Dlatego do pączusi idealnie pasuje sałatka z selera naciowego, mango i rodzynek, do tego ryż i jest świat. A jak kogoś przeraża smażenie w głębokim tłuszczu, to można na suchej patelni placki zrobić, też smakowe.
- jeden dorsz wędzony (około 400g)
- 50 ml mleka sojowego
- 40g drożdży
- 200g mąki
- 2 jajka
- 120 ml ciepłej wody
- pęczek posiekanej pietruszki
- łyżka świeżego tymianku (albo łyżeczka suszonego)
- 2 cebule
- 4 żabki czosnku
- sok z 1 limonki
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 5 łodyg selera
- mango
- garść rodzynek
- sól i pieprz
- Drożdże wymieszaj z mlekiem i łyżką mąki. Wymieszaj i poczekaj, aż trochę urośnie.
- Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Zmieszaj suche składniki – mąkę, pietruszkę, tymianek, paprykę.
- Dodaj zaczyn drożdżowy, wodę i jajka. Całość wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki.
- Dodaj przestudzoną cebulę i czosnek.
- Obierz dorsza i lekko rozdrabniając go w palcach, dodaj do masy. Całość wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Po godzinie rozgrzej olej i smaż. Nakładaj ciasto łyżką.
- Pączki powinny być złoto-brązowe i smażyć się około 4 minut. Jeżeli się palą, to zmniejsz ogień, a jak za długo smażą, to go podkręć.
- Na grubych oczkach zetrzyj seler.
- Dodaj pokrojone w kostkę mango i rodzynki.
- Dopraw odrobina soli i grubo zmielonym pieprzem.