Pieczona cykoria z jabłkami

Belgia – Bruksela – brukselka – klasyczne skojarzenie. A tu zaskoczenie – cykoria, takie ulubione warzywko belgów.

pieczona cykoria

Składniki
Sałatka:
  • 4 cykorie
  • 2 twarde jabłka
  • 50 g daktyli
  • 50 g orzechów laskowych
  • rukola
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka tymianku
Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
  1. Cykorię i jabłka pokrój na ósemki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Daktyle pokrój na mniejsze części i dodaj do naczynia. Zmieszaj miód, musztardę i tymianek i natrzyj cykorie i jabłka.
  2. Piecz w piekarniku przez 15 minut w 200 °C.
  3. Wymieszaj składniki sosu i posiekaj orzechy.
  4. Ułóż całość na talerzu, dodaj posiekaną cykorię, rukole, orzechy i polej sosem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 6 = trzydzieści

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>