Belgia – Bruksela – brukselka – klasyczne skojarzenie. A tu zaskoczenie – cykoria, takie ulubione warzywko belgów.
Składniki
Sałatka:
- 4 cykorie
- 2 twarde jabłka
- 50 g daktyli
- 50 g orzechów laskowych
- rukola
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka tymianku
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cykorię i jabłka pokrój na ósemki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Daktyle pokrój na mniejsze części i dodaj do naczynia. Zmieszaj miód, musztardę i tymianek i natrzyj cykorie i jabłka.
- Piecz w piekarniku przez 15 minut w 200 °C.
- Wymieszaj składniki sosu i posiekaj orzechy.
- Ułóż całość na talerzu, dodaj posiekaną cykorię, rukole, orzechy i polej sosem.